Informare de presă – 07.05.2024

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN

SĂRBĂTOAREA PAȘTELUI ORTODOX, ÎN SIGURANŢĂ

Pentru siguranţa cetăţenilor, în perioada Paștelui Ortodox și a zilei de 1 mai, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare a acţionat în locurile unde au avut loc manifestări religioase, în zonele cu aflux mare de public, precum şi pe principalele drumuri naţionale și județene, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranță publică.

În perioada 1-6 mai 2024, polițiștii au intervenit la peste 365 de evenimente, sesizate prin apelul unic de urgență 112.

Au fost sesizate peste 55 de infracțiuni, dintre care 15  la regimul siguranței rutiere.  De asemenea, au fost prinse în flagrant delict 14 persoane bănuite de comiterea de infracțiuni, fiind depistată o persoană urmărită la nivel national.

Polițiștii au aplicat 1.545 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 510.000 lei.

Ca măsuri complementare, au fost reținute 73 de permise de conducere, dintre care 29 pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 21 pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Totodată, au fost retrase 36 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii vor continua acțiunile și în perioada următoare, pentru prevenirea faptelor antisociale și asigurarea ordinii și liniștii publice. Polițiștii rutieri acționează cu prioritate pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere grave, folosind toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea poliției, precum și dispozitivele omologate pentru depistarea conducătorilor auto care se află sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Celor care în aceste zile revin acasă, le recomandăm să conducă prudent, cu viteză adaptată condițiilor meteo-rutiere și să ia periodic pauze de la condus. Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare le recomandă tuturor cetățenilor să respecte legislația aflată în vigoare și să apeleze numărul unic de urgență 112 pentru sesizarea oricărei fapte antisociale.

 

 

 

INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

 

78 de misiuni pentru pompierii sătmăreni în perioada 01-06 mai 2024

 

Pompierii sătmăreni au desfășurat 78 de misiuni în perioada prilejuită de minivacanța de 1 Mai, respectiv cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Dintre acestea, 15 au fost intervenții la accidente rutiere, incendii sau pentru readucerea stării de normalitate. De asemenea, echipajele SMURD au gestionat 63 de cazuri medicale.

Pe de altă parte, Inspecția de Prevenire a desfășurat 7 controale la unități de turism și agrement precum și la lăcașuri de cult, constatând 105 deficiențe.

Printre cele mai importante intervenții, amintim misiunea desfășurată miercuri, 1 mai 2024, pentru stingerea unui incendiu la anexele gospodărești a două case de locuit din localitatea Culciu Mare. La fața locului au acționat pompierii de la Detașamentului Satu Mare, cu 14 cadre militare și 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor. Pentru misiunea de urgență a fost alertat și SVSU Culciu, care a intervenit cu 6 persoane.

Ajunse la fața locului, forțele profesioniste au constatat că incendiul se manifesta generalizat la anexa primei gospodării și la acoperișul anexei din vecinătate pe o suprafață aproximativă de 200 m².

S-a intervenit de urgență pentru localizarea, limitarea și lichidarea incendiului înaintea propagării acestuia la casele de locuit aflate în imediata apropiere a focarelor.

Incendiul a fost lichidat în limitele găsite și astfel casele de locuit au fost salvate.

Din fericire în urma evenimentului nu au existat victime.

Cauza probabilă de producere a incendiului a constituit-o un scurtcircuit determinat de un conductor electric defect sau neizolat corespunzător.

Joi, 02 mai,  pompierii din cadrul Punctului de Lucru Tășnad au intervenit la un accident rutier petrecut în localitatea Supuru de Jos. În incident a fost implicat un autoturism și un autocamion.

La fața locului au fost identificate cinci victime, dintre care, 2 minori.

Acestea au fost evaluate medical, urmând ca pasagerii autoturismului, 2 adulți și  2 copii sa fie transportați la Unitatea de Primiri Urgențe Satu Mare de către EPA Tășnad și Smurd Tim, șoferul autocamionului refuzând transportul.

Pentru gestionarea situației de urgență și  acordarea ingrijirilor medicale au fost alocate două echipaje de pompieri cu o autospecială de intervenție și o ambulanță SMURD din cadrul Punctului de Lucru Tășnad alături de echipajul de Terapie Intensivă Mobilă, SMURD Sărmășag și elicopterul SMURD.

Sâmbătă, 4 mai 2024, pompierii din cadrul Secției Negresti Oaș au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la un magazin comercial din localitatea Negresti Oas. La fața locului a acționat două autospeciale de stingere cu apă și spumă, cu 8 cadre militare.

Incnediul a fost lichidat înaintea propagării acestuia la intregul magazin comercial.

In urma evenimentului au ars 3 europaleți cu carton, 1 transformator, 8 lăzi de plastic și au fost afectați 10 mp izolație de pe clădire.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric la un transformator.

În data de 06.05.2024, în jurul orei  22:00,  Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare a fost alertat să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la nivelul acoperișului a unei case de locuit din municipiul Satu Mare, str. Careiului.

La fața locului s-au deplasat 14 cadre militare cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor.

Ajunse la locul evenimentului, forțele profesioniste au constatat că incendiul se manifesta generalizat la acoperișul casei și a terasei alipite, pe o suprafață aproximativă de 150 m².

S-a intervenit de urgență pentru localizarea, limitarea și lichidarea incendiului înaintea propagării acestuia la casa de locuit și vecinătăți.

Incendiul a fost lichidat în limitele găsite și astfel casa de locuit au fost salvată.

Din fericire în urma evenimentului nu au existat victime.

Cauza probabilă de producere a incendiului a constituit-o un scurtcircuit determinat de un conductor electric defect sau neizolat corespunzător.

În condițiile în care numeroase incendii au drept cauză scurtcircuitul electric, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someș ” al judeţului Satu Mare reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

NU IMPROVIZAŢI!

* Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

* Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

  • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;

Toate măsurile de siguranță sunt disponibile pe platforma www.fiipregatit.ro, precum și pe aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență.

Pompierii militari sătmăreni rămân la datorie pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă de la nivelul judeţului Satu Mare și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

 

POLIȚIA DE FRONTIERĂ

 

 

Perioada minivacanței care tocmai s-a încheiat a fost una relativ liniștită din punctul de vedere al activității specifice Poliției de Frontieră. Nici valorile de trafic nu au fost foarte mari – vorbim aici și de sensul de intrare și de cel de ieșire din România, bineînțeles făcând referire în special la punctele de trecere a frontierei Petea și Urziceni, care sigur că sunt cele mai tranzitate în această perioadă.

 

Fluidizarea traficului de călători şi autovehicule în punctele de trecere a frontierei, dar şi siguranţa cetăţenilor care tranzitează frontiera de stat a fost preocuparea majoră a Poliției de Frontieră Satu Mare în această perioadă.

Cât privește valorile de trafic înregistrate în perioada 30 aprilie – 06 mai anul curent, prin punctele de trecere a frontierei Petea și Urziceni au tranzitat peste 75.100 persoane, care călătoreau cu aproximativ 30.000 mijloace de transport. Cel mai intens folosit a fost PTF Petea, unde s-au prezentat pentru efectuarea formalităților de control pe sensul de intrare și pe cel de ieșire aproximativ 52.500 de persoane (cetățeni români și străini), călătorind cu 22.000 mijloace de transport. Dar, din fericire, nu au fost probleme nici în ceea ce privește traficul transfrontalier și nici situații care să afecteze ordinea și siguranța cetățenilor aflați în permietrul punctelor.

 

În prezent, prin punctele de frontieră, tranzitul autoturismelor şi al persoanelor se derulează în condiţii normale pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje sau timpi mari de aşteptare. Dacă situaţia o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieșire din ţară, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, pentru operativitate, poliţiştii de frontieră au în dotare staţii mobile de control care pot fi folosite în punctele de trecere a frontierei cu trafic crescut.

 

Un alt aspect de interes este reprezentat de traficul automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone după ce, pe teritoriul statului maghiar au fost câteva zile cu restricții de circulație. În intervalele vizate de restricţii şoferii automarfarelor au avut obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la reluarea circulației pe drumurile publice din ţara vecină, astfel că a crescut numărul camioanelor aflate în așteptare pentru a ieși din România, dar în acest moment media timpului de așteptare pe sensul de ieșire din țară la PTF Petea pentru automarfare este de aproximativ 30 de minute, așadar nu putem vorbi neapărat despre un trafic foarte intens.

Totodată, polițiștii de frontieră sătmăreni aflați în misiune de supraveghere a frontierei de stat și pe căile de comunicație din zona de competență au efectuat aproximativ 370 de verificări prin aplicația Edac de la începutul lunii mai.

INSPECTORATUL JUDEȚEAN DE JANDARMI

 

Rezultatele obținute de jandarmii sătmăreni în minivacanța prilejuită de sărbătorile pascale

În perioada 01 – 06 mai 2024, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare au acționat zilnic pe raza județului pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, de natură penală sau contravenţională, atât în mod independent, cât şi în sistem integrat.

Peste 20.000 de lei reprezintă valoarea totală a amenzilor aplicate de echipajele de jandarmerie în acest sfârșit de săptămână, cele  53 de sancțiuni contravenționale vizând în principal tulburarea ordinii și liniștii publice, consumul de băuturi alcoolice în locuri publice, provocarea de scandal, adresarea de injurii, precum și alte fapte prevăzute de legislația în vigoare.

Continuăm să ne îndeplinim atribuțiile cu responsabilitate, asigurând ordinea și liniștea publică și suntem permanent alături de cetățeni, pentru siguranța acestora.

Jandarmeria  Satu Mare, cu siguranță, pentru fiecare!