Prefectul Altfatter Tamás a convocat o ședință de lucru cu reprezentanții Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare (CRFIR6 NV Satu Mare) și ai instituțiilor avizatoare ale proiectelor de dezvoltare (Agenția pentru Protecția Mediului, Comisariatul Județean al Gărzii naționale de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, SC Electrica SA).
Întâlnirea a fost convocată în contextul lansării de către AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) a procesului de consultare publică privind condițiile de accesare a fondurilor europene pentru perioada următoare.
Bugetul din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) destinat perioadei de tranziție 2021-2022 este de aproximativ 3,26 miliarde de euro. Principalele măsuri care vor fi finanțate privesc investiții în exploatații agricole – peste 760 milioane euro alocare publică pentru componentele de achiziții simple si echipamente de irigații în fermă, domeniul vegetal, zootehnic, instalarea tinerilor fermieri, zootehnie, legume (producție primară, condiționare și marketing) dar și măsurile privind investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole – componenta drumuri agricole, instalarea tinerilor fermieri, investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.
În ceea ce privește rolul instituțiilor avizatoare în procesul de implementare a acestor fonduri, directorul general al CRFIR6 NV Satu Mare, Sorin Radu a afirmat că acesta poate fi determinant în cazul submăsurilor prin care sunt sprijinite investiții mari în sectorul agroalimentar, prin emiterea în termene optime a documentelor finale aferente etapelor inițiale ale investițiilor (avize, acorduri, autorizații). Aceste documente pot asigura beneficiarilor de fonduri europene un avantaj competițional constând în posibilitatea de a obține punctaj suplimentar datorită îndeplinirii unor criterii privind maturitatea proiectelor, o noutate adusă Ghidurilor de finanțare care vor fi lansate în acest an.
Prefectul a transmis serviciilor publice deconcentrate subordonate nevoia de a veni în sprijinul tuturor cetățenilor și companiilor care vor depune spre finanțare proiecte în domeniul dezvoltării rurale, de a deveni parteneri în demersul viitorilor beneficiari. Sumele atrase în județul Satu Mare nu vor contribui doar la dezvoltarea punctuală a proiectului implementat, sunt sume care duc la dezvoltarea economiei întregului județ.