Comunicat de presă – ședința Colegiului prefectural

Prefectul Altfatter Tamas a convocat ședința lunară a Colegiului Prefectural, pe ordinea de zi fiind propuse trei teme de prezentare și dezbatere.
Directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu, a marcat Ziua Limbii Române care va fi sărbătorită la 31 august prin printr-o prezentare care elogiază cea mai mare sărbatoare a fiinţei naţionale, limba ne defineşte ca popor și ne-a conservat originea, tradiţiile şi cultura. Această zi de sărbătoare a fost legiferată prin Legea nr. 53 din 2013.
Tot Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare a pregătit un material informativ privind activitățile de reabilitare a monumentelor istorice, realizate în ultimii ani prin fonduri europene sau prin bugetele locale. A fost prezentată o scurtă istorie ilustrată a fiecăruia din următoarele bijuterii arhitecturale din județul Satu Mare, recent restaurate: Catedrala Romano-Catolică ”Înălțarea Domnului”, Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului”, clădirea Colegiului ”Kölcsey Ferenc” , Casa Meșteșugarilor, Palatul Justiției, Teatrul de Nord, toate din municipiul Satu Mare dar și Biserica „Sfântul Iosif de Calasanz” din Carei și Biserica Reformată din Acâș.

A treia temă susținută de inspectorul școlar general adjunct Szejke Ottilia în cadrul Colegiului a vizat stadiul de pregătire a unităților de învățământ pentru începerea anului școlar 2021-2022, privind igienizarea, deținerea avizelor și autorizațiilor necesare. Conform celor prezentate, în acest moment, în cele 264 de unități școlare care funcționează în 457 de corpuri de clădire, pentru 109 corpuri de clădire nu este necesar să se realizeze igienizări, în 175 de corpuri de clădire au fost finalizate igienizările, în 164 sunt în curs de realizare igienizările cu termen de finalizare până la începutul anului școlar iar în restul se realizează lucrări de reabilitare. Din totalul clădirilor aferente spațiilor în care se desfășoară activități didactice, 10 corpuri de clădire nu dețin autorizație sanitară de funcționare. În ceea ce privește situația autorizațiilor de securitate la incendiu pentru cele 457 de corpuri de clădire se prezintă astfel: 211 corpuri de clădire dețin autorizația de securitate la incendiu, 150 corpuri de clădire nu dețin autorizația de securitate la incendiu iar 96 corpuri de clădire nu necesită autorizație de securitate la incendiu.

La finalul ședinței, prefectul Altfatter Tamas a făcut o prezentare a stadiului campaniei de vaccinare în județ, dar și a incidenței îmbolnăvirilor de covid-19, pe localități. În patru unități administrativ-teritoriale se înregistrează incidențe cumulate în ultimele 14 zile apropiate de pragul de 3 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că dacă se păstrează trendul ascendant, în scurt timp aici se vor aplica restricțiile prevăzute de lege. Acestea sunt Bătarci, Cămărzana, Târșolț și Tarna Mare, nu întâmplător localități în care și rata de vaccinare a populației este scăzută sau foarte scăzută.
Pentru perioada următoare, prefectul a solicitat Poliției de Frontieră măsuri ferme și o bună colaborare cu partea maghiară pentru asigurarea fluenței traficului prin punctele de frontieră, fiind așteptată o creștere puternică a parametrilor de trafic pe sensul de ieșire din țară. În același timp, Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Județean de Jandarmi vor intensifica verificările persoanelor aflate în carantină, modul de desfășurare a evenimentelor publice, atât din prisma respectării prevederilor legale de protecție și a regulilor de limitare a infectărilor cu coronavirus cât și privind asigurarea ordinii și siguranței.