Comunicat de presă – ședința de lucru 18.10.2021

Prefectul Altfatter Tamás a convocat astăzi 18.10.2021 ședința săptămânală de lucru cu reprezentanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne și cu directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Satu Mare pentru o analiză la zi a situației pandemice dar și pentru o informare privind situația operativă în cadrul structurilor MAI și respectarea ordinii și siguranței publice în județ.

Cu toate că situația incidenței îmbolnăvirilor în județul nostru se află în continuare într-o zonă de palier, astăzi înregistrându-se 3,40  îmbolnăviri la mia de locuitori  (cea mai mică valoare la nivel național), prefectul solicită păstrarea ritmului de verificare a respectării măsurilor specifice reglementate de  Hotărârea C.J.S.U. nr. 68 din 08.10.2021  privind stabilirea şi aprobarea măsurilor care se aplică la nivelul judeţului Satu Mare pentru prevenirea şi combaterea infecțiilor generate  de noul coronavirus. În 25 de unități administrativ-teritoriale din județ se înregistrează incidențe de peste 3 îmbolnăviri la mia de locuitori, cele mai mari înregistrându-se în Doba (5,60), Vetiș (5,49), orașul Ardud (5,37), Dorolț (5,34) și în municipiul Satu Mare (5,04)

Interesul pentru vaccinare cu doza a III-a este în continuare ridicat, până la această dată 7073 persoane au primit doza booster, din care 2156 în ultima săptămână. Tot astăzi a fost depășit pragul de 100.000 de persoane vaccinate în județul Satu Mare prin centrele de vaccinare fixe și în cadrul maratoanelor de vaccinare. La acestea se adaugă cele aproape 2500 de persoane vaccinate de echipele Ministerului Apărării Naționale. Pentru aceștia din urmă se caută soluții de vaccinare cu doza a III-a în aceleași condiții – în comunitate, ori prin apelarea la sprijinul echipelor MApN ori prin organizarea unor echipe locale ale Direcției de Sănătate Publică (DSP), după ce autoritățile locale vor înainta o solicitare fermă.

 Directorul executiv al DSP, dr. Macrina Mihai, a informat despre recepționarea la nivelul județului nostru a primelor doze de anticorpi monoclonali neutralizanţi, urmare a accesării mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, doze care asigură accesul bolnavilor cu COVID-19 care prezintă forme uşoare şi medii și la acest tip de tratament.

Situația în spitalele din județ este în continuare gravă, 234 de pacienți sunt internați în acest moment (65 la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, 32 la Spitalul Județean de Pneumoftiziologie, 87 la Spitalul Municipal Carei și 50 la Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș) și nu există nici un loc liber la secțiile ATI de la Satu Mare și Carei. Prefectul face un nou apel la cetățeni pentru vaccinare,  de a avea încredere în medici și în știință și a se informa din surse credibile,  deoarece este dovedit că o rată mare de vaccinare este singura soluției de a pune capăt pandemiei și de a reveni la normalitate.