Prefectul Altfatter Tamas si președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, au participat astăzi la cea de-a XX-a reuniune a Grupului de lucru româno-ungar pentru autostrăzi, desfășurată în municipiul Satu Mare, în Sala de Conferințe a Hotelului Aurora începând cu ora 11,30. Reuniunea a fost organizată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii și Ministerul Transporturilor, fiind invitați la discuții, pe lângă reprezentanți ai autorităților regionale și locale și reprezentanți ai diplomației, respectiv de la Ambasada României de la Budapesta și de la Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca.
Principalele teme ale discuției au vizat informări reciproce privind stadiul proiectelor comune în domeniul infrastructurii de transport transfrontaliere, respectiv a conexiunii României cu M49 și M44 din Ungaria.
În deschidere, atât prefectul cât și președintele au salutat organizarea la Satu Mare a acestei întâlniri precum și faptul că județul nostru va avea într-un orizont de timp relativ scurt o conectivitate rapidă la rețeaua de autostrăzi a Ungariei și a Europei de Vest.
Cel mai important proiect pentru județul Satu Mare – Drum expres conexiune Satu Mare (Varianta Ocolire Satu Mare) – Oar (Granița Româno-Ungară – Drum expres M49 Ungaria) are ca scop realizarea unui sector de drum expres între localitățile Satu Mare și localitatea Oar unde se va conecta cu drumul expres M49 din Ungaria, în acest moment neexistând punct de trecere al frontierei.
În data de 10.07.2020 a fost semnat Contractul de servicii pentru ”Elaborare Studiu de fezabilitate și proiect tehnic de execuție pentru drum expres conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno-Ungară – Drum expres M49 Ungaria)”. Din analiza stadiului contractului, rezultă că până în acest moment s-au realizat următoarele: analiza multicriterială a variantelor de traseu, studiile topografic, geotehnic și arheologic, s-au obținut avizele și acordurile necesare și a fost depus memoriul de prezentare pentru obținerea acordului de mediu.
Până în luna noiembrie 2021 va fi finalizat Studiul de fezabilitate, până în luna februarie 2022 proiectul pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de construire iar până în luna mai 2022 se va finaliza PTE – proiectul tehnic de execuție. Lansarea procedurii de licitație publică pentru executarea lucrărilor este estimată în iulie 2022 iar perioada de executare a lucrărilor va fi de 18 luni.
Câteva detalii tehnice ale proiectului:
– Lungime drum expres – 14,831 km;
– Lățime parte carosabilă – 2x 7 m;
– Bandă mediană – 3 m, cu separatoare de sens;
– Acostament – 2,25 m
– 2 spații de servicii a câte 50000 mp fiecare
– 1 centru de întreținere și coordonare de 27000 mp.