Informare de presă – 01.12.2023

La Mulţi Ani tuturor românilor! La Mulţi Ani, România!
1 Decembrie 2023 la Satu Mare!💙💛❤️
Radu Roca– prefect
Altfatter Tamás– subprefect
Romeo Pop-subprefect.
” Anul acesta se împlinesc 105 ani de când românii au trăit emoția reîntregirii. De la acel moment și până acum, România a cunoscut suferințele pricinuite de război, anii comunismului, dar și evenimentele care au marcat istoria recentă a țării.
Anul acesta de 1 Decembrie să ne amintim de tăria, perseverența, demnitatea și puterea de care poporul nostru a dat dovadă.
Unirea din 1918 a fost opera întregului popor, a întregii naţiuni, aşa cum sublinia Nicolae Iorga: „fără a uita pe nimeni din cei care au colaborat la această faptă a Unirii, de la general la fruntaş ardelean, până la ultimul ostaş şi ţăran, omagiul recunoştinţei noastre să se îndrepte azi către poporul acesta întreg de oriunde şi din toate veacurile, martir şi erou”.
Pentru noi, ziua de 1 decembrie are o dublă semnificaţie – istorică: ziua proclamării Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, în cadrul Marii Adunări Naționale, cât și o semnificaţie festivă: sărbătorim naţiunea şi poporul român.
Acum însă, la 105 ani de la momentul istoric de la ALBA IULIA este datoria noastră să privim spre viitor, spre ceea ce putem schimba în bine. Acest lucru este posibil doar prin implicarea directă, implicare ce trebuie să vină dinspre noi toți, de la conducători și până la fiecare sătmărean în parte.
Prezentul pe care îl clădim azi trebuie să ne asigure un viitor stabil și sigur. Un viitor demn într-o Românie demnă pentru toți cetățenii ei, indiferent de clasă socială, culoare politică sau religie.
Ziua de 1 Decembrie este despre fiecare român, fie că se află pe meleagurile țării sau nu.
Pe această cale doresc să le mulțumesc tuturor sătmărenilor, care duc mai departe istoria, tradițiile și care fac ca acest județ să fie într-adevăr unul deosebit. Un județ multietnic, multicultural în care trăiesc în bună pace și înțelegere români, maghiari, șvabi, romi, ucraineni!
La mulți ani, dragi români!
La mulți ani, România!” – prefect Radu Roca
Vă așteptăm de la ora 19 la retragerea cu torțe pe următorul traseu:
Monumentul , Biserica și Armata Romànà” – Muzeul Judeţean – B-dul I. C. Bräteanu str. Eugen Lovinescu – str. Gh. Lazăr – Instituția Prefectului-Județul Satu Mare și Poliția Municipiului Satu Mare -str.Mircea cel Bătrân-B-dul Transilvania – Primăria Municipiulul Satu Mare – Consiliul Judetean Satu Mare- Centrul Militar Judetean