Informare de presă – 10.05.2024

Prefectul Ioan Tibil alături de subprefecții Altfatter Tamás și Romeo Pop au participat azi la manifestările dedicate Zilei Independenței de Stat a României.
Ziua Independenţei Naţionale a României a fost marcată, vineri, la Satu Mare, printr-un ceremonial militar şi religios desfăşurat la Monumentul Ostașului Român de pe B-dul Vasile Lucaciu.
Prefectul Ioan Tibil a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României.
”Marcăm astăzi Ziua Independenței Naționale a României, onorând, pe această cale, jertfele Armatei Române și determinarea întregii societăți românești pentru a înfăptui acest ideal național.
Se împlinesc 147 de ani de când în 1877, Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de externe, spunea în fața deputaților țării: ”Suntem o naţiune liberă şi independentă!”, discurs urmat de adoptarea rezoluției prin care a fost proclamată independența.
La data de 10 mai 1877, domnitorul Carol I a semnat Declarația de Independență ce fusese adoptată cu o zi înainte de către Parlamentul României, document care reprezenta atât împlinirea unui ideal, cât și o condiție absolut necesară pentru ca tânărul stat român să facă trecerea spre modernitate.
Câștigată pe câmpul de luptă de către soldații români care au arătat, prin vitejie și jertfe, că România merită să se alăture națiunilor libere ale lumii, independența de stat a deschis calea societății românești spre noi oportunități, spre noi idealuri de înfăptuit.
Modernizarea statului, dezvoltarea economiei și consolidarea instituțională au fost rezultate directe ale obținerii independenței. Printr-o înaltă ținută morală, prin implicare și prin atașamentul față de România și de poporul său, conducătorii acelor vremuri ne-au lăsat o prețioasă moștenire și ne-au oferit un exemplu demn despre maniera în care, prin sacrificii și devotament, se pot împlini marile deziderate ale unei națiuni.
24 IANUARIE 1859, 10 MAI 1877, și apoi 1 DECEMBRIE 1918 sunt și trebuie să rămână momentele de referință ale națiunii române… Momente ale istoriei pe care fiecare român să le poarte în suflet…
Avem datoria de a transmite mai departe această lecție puternică a istoriei și învățămintele pe care ziua de 10 mai ni le oferă, așa cum trebuie să insuflăm tinerei generații sentimente de profundă recunoștință și de respect pentru eroii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Totodată, este important să evocăm personalitățile remarcabile ale marilor oameni de stat din acele momente hotărâtoare pentru evoluția țării noastre.
Respect și recunoștință înaintașilor noștri, celor care ne-au lăsat moștenire România independentă!
România are nevoie acum, la fel ca atunci, de unitatea și eforturile comune ale clasei politice, societății civile, mediului academic, de inspirația și determinarea tuturor cetățenilor săi pentru ca, din idealurile prezentului și din raportarea consecventă la valorile și principiile democratice care ne definesc, să construim un viitor mai bun.