Informare de presă – 15.11.2023

Eveniment de înaltă simțire românească la Instituția Prefectului
Instituția Prefectului Județul Satu Mare a găzduit astăzi evenimentul de prezentare a proiectului ”Oameni ai neamului meu, credință și destin”, un proiect de suflet promovat de Asociația de Tineret și Cultură a Creștinilor ”Cărturarul Nicolae de la Rohia” și finanțat de Guvernul României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Pe lângă o expoziție de carte spirituală (”Jurnalul fericirii”, ”Monologul polifonic”, ”Primejdia mărturisirii – Convorbirile de la Rohia” de N.Steinhardt și altele) și o prezentare intitulată ”Oameni ai neamului meu” care a evocat viața și spiritualitatea marilor Nicolae Steinhardt, Bartolomeu Anania și Iustinian Chira, preoții din diaspora (Germania și Spania) implicați în proiect au detaliat activitățile desfășurate până în prezent, viața în diaspora și relația comunităților din afara granițelor cu Țara.
”Este important ca fiecare din noi, indiferent de funcția pe care o ocupăm, aparte de provocările zilnice, să dăm dovadă în primul rând că suntem buni români. De asemenea avem obligația morală să nu uităm de românii noștri din afara granițelor care duc moștenirea spirituală românească în toate colțurile lumii. Credința noastră este liantul societății, este ceea ce ne definește ca români și ne ține aproape. În credință ne regăsim sufletul, ne regăsim apropiații și ducem mai departe, prin noi și prin tânăra generație valorile românilor, tradiția, spiritualitatea și cultura. Vă apreciez că dați dovadă de angajament și deschidere și vă îndemn ca prin tot ceea ce faceți, atât în cadrul proiectului cât și în viață să rămâneți buni români și să transmiteți mai departe valorile neamului românesc!” – a declarat prefectul Radu Roca în cadrul cuvântului de deschidere.
La eveniment au luat parte și subprefecții Altfatter Tamás și Romeo Pop, directorul cancelariei, Radu Iancu, președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, managerul proiectului, preot profesor Gabriel Groza, directorul Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, părintele romano-catolic Torres Lopez Manuel Aranjues (Spania), corul ”Axios” al Liceului Teologic Ortodox, profesori, părinți și copii implicați în derularea proiectului.
Obiectivele specifice ale proiectului privesc prezentarea unor modele de personalități marcante ale neamului românesc (Nicolae Steinhardt, Bartolomeu Anania și Înalt Preasfințitul Justinian Chira), organizarea unor șezători în vederea promovării meșteșugurilor românești și păstrarea identității spirituale și religioase prin folclor, prezentări și dezbateri privind tradiții religioase legate de sărbătoarea Sfintei Mării și a Sfântului Nicolae și vizite la lăcașuri de spiritualitate românească (Mănăstirea Rohia, Maramureș și Mănăstirea Nicula, Cluj).