Informare de presă – 17.10.2023

O lună de la lansare Campaniei ,,SPUNE STOP VIOLENȚEI ȘI DROGURILOR ”
Prefectul Radu Roca a prezentat luni ,16 octombrie 2023 în cadrul unei conferințe de presă primele date , la o lună de la lansarea campaniei, legate de activitățile de prevenire și combatere a consumului de droguri și a violenței în școli.
La întâlnirea cu presa au mai participat lt. col. Marius Păcurar – comandantul Batalionului 52 Geniu „Tisa” Satu Mare şi directorul de cancelarie Radu Iancu.
Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare
De la începutul anului şcolar 2023 -2024. poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare, sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare, au efectuat un număr de 17 percheziţii domiciliare, ocazie cu care faţă de 5 inculpaţi, cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de traficude droguri de risc şi mare risc şi operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, au fost emise ordonanţe de reţinere pe o perioadă de 24 ore, ulterior faţă de aceştia un Judecător de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Satu Mare, a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare, au fost identificate şi ridicate următoarele bunuri: 744 – doze conţinând materie vegetală de culoare verde oliv, 407 grame substanţă cristalină de culoare albă (3-CMC), 5 comprimate ecstasy (MDMA), 10 grame cannabis.
La data de 11.10.2023, poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Satu Mare, sub directa coordonare a procurorilor din cadrul DIICOT Biroul Teritorial Satu Mare, au desfăşurat o acţiune de prindere în flagrant a unui suspect de 35 de ani, care a omercializat unui colaborator autorizat, elev la un liceu din mun. Satu Mare , cantitatea de aproximativ 30 grame substanţă cristalină de culoare albă (3-CMC).
POLIȚIA
Inspectoratul de Poliție a realizat un număr 65 de verificări în zonele adiacente, la unitățile de alimentație publică. 268 de verificări in școli și la agenți economici. Au fost legimitate un număr de 437 de persoane . S-au aplicat 12 sancțiuni contravenționale dintre care 3 sancțiuni in valoare de 3.400 lei și un număr de 11 avertismente. Totodată au fost organizate 225 de activități preventive și de informare, având ca teme prevenirea violentei, respectiv a consumului și traficului de droguri fiind implicați 8.828 membri.
JANDARMERIA
De la începutul anului școlar și până în data de 12.10.2023 pentru asigurarea climatului de siguranță, prevenirea, descurajarea și sancționarea faptelor contravenționale și infracționale, la cele 14 instituții de învâtământ din responsabilitatea Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare, au fost :
-planificate 44 de patrule cu un număr de 104 jandarmi;
-efectuate 116 verificări la 56 unități de alimentație publică/agenți economici;
-legitimate 97 de persoane;
-constatate 12 sancțiuni contravenționale din care 10 amenzi în valoare de 3600 ron și două avertismente scrise pe legea 61/1991 pe legea 349/2002;
-organizate 4 acțiuni punctuale în diferite intervale orare, pe mai multe direcții de acțiune, misiuni care au avut ca rezultat onstatarea unei infracțiuni, art.372 ,,Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase’’
Pe parte de prevenire, au fost organizate 2 activități preventive și de informare, având ca teme ,, Prevenirea accidentelor rutiere sub influența băuturilor alcoolice’’ și ,, Prevenirea consumului și traficului de droguri’’, activități desfășurate în comun cu celelalte structurii cu atribuții din cadrul ministerului.
DGASPC SATU MARE
Au fost făcute șase sesizări la numărul unic 119 . Cazurile au fost verificate și trimise spre soluționare Inspectoratului de Poliție Județean sau după caz instituțiilor abilitate…( tabel).
Ținând cont de cele prezentate prefectul Radu Roca a precizat că există și o continuare a activității instituțiilor implicate legate de cazurile sesizate la numărul unic 119. Prefectura a luat legătura cu ONG uri care doresc să sprijine lupta împotriva dependenței , acestea vor fi cooptate în grupul de lucru prin ordin al prefectului și, împreună vom desfășura activitățile de monitorizare, tratament și reabilitare a tinerilor cu probleme.
Săptămâna trecută s-au purtat discuții cu cei de la Teen Challenge Romania și cei de la EUROPA DIGITALĂ , două ONG-uri care doresc să se implice activ în lupta împotriva dependenței. Cei de la EUROPA DIGITALĂ sunt hotărâți să facă și un Centru Rezidențial de Recuperare în județul Satu Mare urmând ca în această perioadă să identifice surse de finanțare care să vină în sprijinul proiectului.
Pe viitor Instituția Prefectului dorește să ia legătura și cu reprezentanții Ministerului Justiției în județul Satu Mare, respectiv Tribunalul Satu Mare , pentru a avea consultări de ordin legislativ care să ne ajute să să ușutrăm activitatea întregului grup de lucru.
CONSILIUL JUDEȚEAN AL ELEVILOR
” Pe 28 septembrie am avut o întâlnire extrem de reușită cu CONSILIULUI JUDEȚEAN AL ELEVILOR SATU MARE.
Am prezentat Campania SPUNE STOP VIOLENȚEI ȘI DROGURILOR! Și am discutat despre NUMĂRUL UNIC 119. Mi-aș dori nu doar în calitate de prefect ci și ca părinte de adolescentă să avem un parteneriat strâns și cu Consiliul județean al elevilor şi cât mai multe campanii pentru tot ce înseamnă acest pericol al consumului de droguri. Mă voi întâlni cu ei de fiecare dată când ei vor simți nevoia să ne prezinte problemele lor. Să știți că au avut propuneri interesante și și-au prezentat punctul lor de vedere legat de acest subiectt și de această campanie. Mă bucur că au conștientizat că totul s-a făcut pentru a le oferi lor un cadru de siguranță în școli și nu numai acolo. Urmează în perioada următoare să am întâlnire cu președinții Asociațiilor părinților din unitățile de învățământ .Mă bucur că am fost invitat și la întâlnirea cu directorii de instituții de învățământ din județ…Sper că mesajul meu a fost corect înțeles de toată lumea…E nevoie de colaborare și de responsabilitate…Orele de dirigenție să fie respectate la fel ca și programa școlară…” prefect Radu Roca.