Informare de presă – 26.05.2023

Comemorarea eroilor neamului la Acâș și Sanislău
În cadrul Programului ”Comemorarea Eroilor Neamului în județul Satu Mare”, joi 25 mai 2023 și vineri 26 mai 2023 au avut loc activități de cinstire a memoriei ostașilor români ce s-au jertfit pentru Patrie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe meleaguri sătmărene.
Manifestările s-au desfășurat la mormintele eroilor români din Acâș și Sanislău.
Au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului județul Satu Mare, ai Consiliului Județean Satu Mare , primari și viceprimari, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști militari, ai asociațiilor de pensionari, ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi, ai Poliției de Frontieră, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Direcției pentru Cultură, ai Inspectoratului Școlar Județean, elevi și profesori, localnici.
Au avut loc activități de cinstire a militarilor români căzuți în bătăliile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în luptele din octombrie 1944.
În comuna Acâș, joi 25 mai 2023 au fost cinstiți cei 8 eroi înhumați în cimitirul Bisericii Ortodoxe.
în comuna Sanislău, s-au desfășurat manifestările de azi , 26 mai 2023 din cadrul Programului ”Comemorarea Eroilor Neamului” au avut loc în patru locații, la cinci morminte de război :
În cimitirul ortodox din satul HOREA, unde sunt înmormântați trei eroi necunoscuți.
La marginea DJ 196 C, în pădurea dintre localitățile Horea și Sanislău, la mormântul ostașului român Marin Neacșu din județul Olt
În cimitirul ortodox din Sanislău, la două morminte comune de război în care sunt înhumați eroii: Pătran Dănilă, Mihai Dofton, Valeriu Ștefănescu și Ioan Ceașu.
La mormântul comun de război situat în cimitirul din satul Marna Nouă, unde își dorm somnul de veci: doi militari români necunoscuți.
Protocolul manifestărilor a constat în intonarea imnului de stat, ceremonial religios, alocuțiuni, program artistic, depuneri de coroane și jerbe și s-a finalizat de fiecare dată cu audierea piesei cântate la trompetă ”Liniștea” – Silenzio.
Inițiatorii și partenerii Programului ”Comemorarea Eroilor Neamului în județul Satu Mare” mulțumesc autorităților locale din comunele Acâș și Sanislău precum și locuitorilor implicați pentru modul în care au asigurat buna desfășurare a activităților.
GLORIE ETERNĂ EROILOR NEAMULUI !