Informare de presă – 26.11.2023

Videoconferință a vice-premierului Cătălin Predoiu pe tema măsurilor dispuse în contextul avertizărilor meteo
Duminică, 26 noiembrie 2023, vice-premierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a convocat comandamentul de iarnă la sediul MAI la care au participat conducerea ministerului și șefii inspectoratelor generale, iar prin sistem de videoconferință, prefecții și șefii structurilor teritoriale.
La Satu Mare, videoconferinţa s-a desfăşurat în sala mică de şedinţe și au participat prefectul Radu Roca, subprefecții Altfatter Tamás și Romeo Pop, președintele Consiliului județean, Pataki Csaba precum și membrii Comitetului Județean de Situații de Urgență.
Ministrul Cătălin Predoiu a solicitat tuturor structurilor și forțelor MAI, precum și autorităților locale, să ia toate măsurile pentru gestionarea eficientă a intervențiilor pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo severe:
”Tot ceea ce s-a făcut până astăzi și vom continua să facem în zilele următoare trebuie să aibă ca prioritate protejarea vieții, sănătății și siguranței cetățenilor și asigurarea normalității sub toate aspectele, în aceste zile de vreme rea.
În același timp, aș vrea să transmit un mesaj către cetățeni, către populație, în sensul de a urma și a respecta toate indicațiile autorităților locale, structurilor, forțelor de ordine publică, în sensul cel mai larg, pentru că toate aceste măsuri sunt luate în beneficiul lor, pentru protecția lor.
Autoritățile locale, prefecturi, inspectorate, structurile de forță ale Ministerului Afacerilor Interne, toată lumea lucrează pentru cetățeni, pentru protecția lor.”
Oficialul MAI a recomandat cetățenilor care intenționează să efectueze deplasări în zonele vizate de codurile de vreme severă să își amâne călătoria până situația va reveni la normal pentru a nu se pune în pericol și pentru a nu îngreuna intervențiile autorităților.
Ministrul afacerilor Interne a atras atenția asupra necesității de a comunica public măsurile luate și mai ales restricțiile rutiere impuse pe anumite sectoare de drum.
De asemenea, a insistat asupra importanței cooperării între autorități, dar și cu privire la monitorizarea permanentă a situației din teren, a evoluției fenomenelor meteo și a efectelor măsurilor luate pentru a putea anticipa și interveni proactiv în caz de nevoie.
Totodată, a solicitat acordarea unei atenții deosebite cazurilor medicale, precum persoanele care necesită dializă, astfel încât să poată fi asigurat transportul în siguranță și, la nevoie, cazarea în spații din afara zonelor de risc.
Din fericire în județul Satu Mare nu se află în aceste zile sub avertizare de vreme severă , prognoza meteo fiind una normală pentru finalul lunii noiembrie.