Informare de presă – 9 mai

9 MAI – Sărbătorim azi trei evenimente care au influențat major, direct sau indirect, destinul națiunii noastre. Deși cu episoade dramatice, parcursul României în Europa și în lume este parcursul unei națiuni de învingători, evenimentele evocate astăzi, în mai puțin de 150 de ani ne-au transformat din națiune suzerană imperiului otoman în stat membru, cu puteri depline, a Uniunii Europene.

La puțin timp de la realizarea primei Uniri și crearea statului modern român de către Alexandru Ioan Cuza, România a ajuns din nou în cumpăna puterilor vremii. Proclamarea independenței statale la 9 mai 1877 a fost o încununare a strădaniilor și măiestriei politice a marilor români ai acelor vremuri. „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” declara memorabil Mihail Kogălniceanu în acea zi în Parlamentul României. Independența a fost consfințită pe câmpul de luptă de Armata Română, punându-se astfel capăt subjugării otomane.

9 mai 1945 este ziua în care Aliaţii au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, punând astfel capăt celei mai tragice conflagraţii din istoria continentului european. La o distanță de numai 5 ani, în 9 mai 1950 istorica declaraţie a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care acesta propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, anume bazele primei cooperări transeuropene este cel de-al treilea eveniment sărbătorit azi și care, alături de celelalte a marcat istoria întregii Europe.

Astăzi, de la ora 12:00 în Piața Dr. Vasile Lucaciu, Ziua Independenței, Ziua Uniunii Europene și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al II-lea Război Mondial au fost marcate în cadrul unei ceremonii. Prefectul Radu Roca a dat citire mesajului Premierului Nicolae-Ionel Ciucă transmis cu prilejul marcării zilei de 9 mai 1945 – încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa și capitularea Germaniei Naziste, iar subprefectul Altfatter Tamas a dat citire mesajului premierului Nicolae-Ionel Ciucă transmis cu prilejul Zilei Europei. După evocarea momentelor istorice , elevul Horea Dimofte de la Școala Gimnazială Grigore Moisil a recitat poezia ”Scumpă țară românească” de George Coșbuc. Au fost depuse coroane de flori la Monumentul Ostașului Român, iar ceremonia s-a încheiat cu paradă militară.