Informare de presă – 28.05.2023

Ziua Românilor de Pretutindeni!
Prefectul Radu Roca alături de directorul de Cancelarie, Radu Iancu participă la acest sfârșit de săptămână la București la cea de-a VI-a ediție a Festivalului ”Aici-Acolo”, eveniment organizat cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni (tradițional sărbătorită în ultima duminică din luna mai—anul acesta pe 28 mai).
”În primul rând, doresc să vă mulțumesc pentru deosebita onoare de a fi prezent astăzi la aceasta mare sărbătoare dedicată românilor de pretutindeni, dar și pentru interesul acordat menținerii si promovării identității naționale peste hotare.
După cum bine cunoașteți, comunitățile de români din afara hotarelor reprezintă o prioritate strategică a Guvernului României, iar astfel de evenimente, unde atât de mulți români se întâlnesc nu fac decât să întărească acest lucru.
Doresc să-i felicit pe toți cei implicați în organizarea acestui eveniment si să- i asigur că in Instituția Prefectului județul Satu Mare au un partener in toate dezideratele pe care și le au propus in vederea sprijinirii conaționalilor noștri de peste hotare.
Domnule Ministru secretar de stat, Gheorghe Cărciu, vă felicit pentru munca și efortul depus .Este vizibilă ascensiunea departamentului de când sunteți în fruntea lui și în mijlocul românilor de pretutindeni. „UN OM PENTRU OAMENI „- prefect Radu Roca.
Festivalul aduce împreună artiști români din țară și din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, literatură, etc.
Festivalul se bucură de suportul unor instituții cum ar fi: Camera Deputaților, Patriarhia Română, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB), Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Universitatea Națională de Arte, Romanian Design Week (un proiect al The Institute), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și al unor artiști precum Damian Drăghici, Mircea Florian.
„În fața a sute de români «de aici și de acolo », mi-am exprimat speranța că aceste zile binecuvântate prin care celebrăm Ziua Românilor de Pretutindeni vor fi sărbătorite cu bucurie și cu inima plină de sentimentul identității românești. În această perioadă, simțim că suntem mai aproape, că suntem, în mod simbolic, cu toții din nou acasă. Așa a fost în prima zi a Festivalului: bucurie, sentimentul «de acasă », vorbe frumoase și suflete calde românești de pretutindeni” – Gheorghe Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.