Informare de presă – 13.12.2021

Prefectul Altfatter Tamas a convocat astăzi ședința de lucru cu structurile Ministerului Afacerilor Interne într-un format extins, fiind convocate să participe și conducerile Primăriei Municipiului Satu Mare, a Direcției de Sănătate Publică, a Inspectoratului Județean Școlar și a Garnizoanei Satu Mare.

Primul punct al ședinței a vizat stabilirea programului și a activităților care se vor desfășura în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, 22 Decembrie 1989, în colaborare cu Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare și Garnizoana Satu Mare. Manifestările vor debuta în data de 20 decembrie prin depuneri de coroane la monumentele Eroilor Revoluției din Bercu (Lazuri), Gherța Mică și Călinești-Oaș. Evenimentul principal al manifestărilor se va desfășura în data de 22 decembrie 2021, la ora 12,00  în Piața 25 Octombrie la  Monumentul Rezistenței Anticomuniste, fiind precedat de depuneri de coroane la mormintele eroilor din Cimitirul Eroilor și cimitirele de pe Rodnei și Amațiului.

Traversarea frontierei spre și dinspre Ungaria, cu toate că s-au luat măsuri de fluidizare,  se face în continuare cu timpi de așteptare crescuți având în vedere că toate statele membre ale UE sunt pe lista roșie sau galbenă iar Direcția de Sănătate Publică implementează măsurile specifice de verificare, doar în ultimele trei zile dispunând carantinare pentru nu mai puțin de 4760 de persoane dintr-un total de 15176 care au tranzitat punctele de trecere a frontierei Petea, Urziceni și Halmeu. Având în vedere că există posibilitatea ca începând cu data de 20 decembrie la intrarea în țară va fi nevoie de prezentarea documentului dPLF (formularul european de localizare a pasagerului), pentru prevenirea aglomerării și sprijinirea cetățenilor trebuie implementate măsuri de informare și îndrumare,  de alocare de artere suplimentare și de asigurare a personalului suplimentar din partea DSP.

Dr. Macrina Mihai  a informat despre activitatea echipelor mobile de vaccinare, săptămâna trecută fiind vaccinate 970 de persoane în Culciu, Lazuri, Porumbești, Apa, Tiream, Căpleni, Cehal, Halmeu și Turulung dar și la sediul marilor operatori economici (84 persoane).  Pentru eliberarea tichetelor de masă acordate persoanelor care s-au vaccinat, în  contul DPS  a fost virată de Ministerul Sănătății suma de 568.000 lei iar până la sfârșitul săptămânii tichetele (5680 bucăți) vor ajunge la cabinetele  medicilor de familie și la centrele de vaccinare.

Anișoara Boitor –  inspector școlar general – a  prezentat situația testării elevilor și a cazurilor de infectare în rândul elevilor în ultima perioadă.  Numărul de teste repartizate județului Satu Mare este suficient, pe lângă cele 149400 astăzi vor mai fi recepționate 34800 kit-uri de testare.  În acest moment trei clase de elevi desfășoară ore în sistem on-line (una la Școala Gimnazială Moisil din Satu Mare și două de la Liceul Teoretic Carei) respectiv un număr de 3 cadre didactice și nedidactice și doi elevi sunt depistați  pozitiv la infecția cu coronavirus.

Prefectul consideră că în acest moment situația sanitară este una favorabilă, cu un număr de cazuri zilnice în scădere și o scădere a presiunii pe sistemul sanitar sătmărean. În acest moment sunt 59 de pacienți internați (33 la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, 23 la Spitalul Municipal Carei și 3 la Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș)  din care 16 la secțiile ATI ( 9 la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare și  7 la Spitalul Municipal Carei). Cu toate acestea, pe fondul evoluției noii variante a coronavirusului și  a scăderii numărului zilnic de persoane care se vaccinează, trebuie să rămânem precauți, să respectăm regulile de protecție individuală și de distanțare socială.